banner_definitief.png
 • Petra Israël

10 redenen om vandaag iemand een brief te schrijven

Face-time, telefoontjes, e-mails en sms houden ons verbonden in een tijdperk wanneer we elkaar niet kunnen ontmoeten. Gelukkig hebben we deze opties! Toch hebben ze niet de charme van een handgeschreven brief: het is een vorm van een persoonlijkere en intieme communicatie. Hier zijn 10 redenen om over deze manier van communiceren na te denken. Wie weet, misschien schrijven jullie vandaag een brief aan een vriend die jullie al maanden niet hebben gezien. En misschien beginnen jullie een nieuwe traditie.

© Petra Israël
 1. Tijdens een pandemie telt elk plezier en de boodschap voor iemand van wie je houdt zal de ontvanger twee keer zo blij maken.

 2. Tijd nemen om te schrijven, een postzegel te kopen, een brief te schrijven en te verzenden is veel waard in de huidige tijden van snelle communicatie. Tijd doorgebracht met het verzenden van een brief laat zien hoeveel waarde je hecht aan jouw relatie met die persoon.

 3. Wanneer hebben jullie voor het laatst meer geschreven dan een boodschappenlijst, een to-dolijst of een andere korte notitie? Een brief is de ideale gelegenheid om jullie kalligrafie te oefenen.

 4. O, al dat briefpapier! Voorbij zijn de dagen dat je alleen briefpapier met een motief van katten of pony's kon kiezen. Tegenwoordig hebben jullie de keuze uit papiersoorten en enveloppen in verschillende vormen, kleuren en formaten. Jullie kunnen ook postzegels, stickers en ander gadgets krijgen. Het hangt gewoon af van jullie fantasie!

 5. Jullie kunnen de brief mooier maken met eigen illustraties waardoor je zo'n klein kunstwerkje maakt.

 6. Jullie hebben een brief gestuurd en wachten op antwoord. Het is spannend: de dag dat er naast folders en rekeningen ook een brief uit de brievenbus valt, is vast en zeker een gelukkige dag.

 7. E-mails gaan verloren na jaren maar brieven blijven fysiek in onze lades of speciale dozen. Het ontdekken van een brief van een vriend tijdens het verhuizen zal jullie blij maken en amuseren.

 8. Een brief hoeft niet alleen een brief te zijn. Door een foto, recept, uitgesneden pagina uit een tijdschrift of andere kleine cadeautjes toe te voegen, wordt het een leuk minipakket.

 9. Het schrijven zelf werkt mediterend en gewoon 'hier en nu' blijven heeft een aangenaam effect op onze psyche.

 10. Brieven schrijven en ontvangen is gewoon een plezier.

© Petra Israël

Ansichtkaarten schrijven is een even goed alternatief en hoeft niet alleen te gaan over het verzenden van vakantiegroeten (wat niemand nu gaat doen). Het maakt helemaal niet uit: stuur een kaartje met het motief van de stad waar jullie wonen, of knip een stukje papier in een passend formaat en schilder er iets op.

Inspiratie kent geen grenzen, het maakt eindelijk niet uit hoe mooi de brief of de vorm zal zijn. Het belangrijkste is dat we iemand een plezier doen en hem van een afstand met onze woorden omarmen.

© Petra Israël

Inspiratie: waar kunnen jullie mooi briefpapier en mooie enveloppen kopen?

70 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven