banner_definitief.png
  • Vika Pukhyr

Bisser, de Banksy uit Leuven

Je hoort de studenten vaak zeggen: ‘Leuven ken ik al door en door! Het is toch maar een klein stadje.’ Leuven is inderdaad klein, maar het kent ook veel geheimen die je gemakkelijk over het hoofd zal zien als je niet goed oplet. De schilderingen van Bisser, die geleidelijk aan meer en meer muren van Leuven versieren, behoren tot die verborgen parels van de studentenstad.


Zoals het in een echte graffitiwereld hoort, blijft de naam van Bisser een mysterie. Zijn schilderstijl is daarentegen heel herkenbaar: Bisser blijft trouw aan sobere kleuren en zijn personages zijn vaak reuzenmannetjes met dunne armpjes. Wat we ook weten is dat Bisser uit Leuven komt, maar het is niet de enige stad waar men zijn werken kan ontdekken. Enkele gebouwen van andere Belgische steden zoals Aarschot en Tienen zijn ook doek geworden voor zijn schilderingen, maar zijn werk is niet alleen tot België beperkt: zijn personages kan men onder andere ook in de straten van New York en Fortaleza bewonderen.


De muurschilderingen van Bisser dienen niet alleen om de grijze gebouwen van Leuven te versieren. Ze zijn ook voedsel voor de ziel, voor de fantasie. Iedereen zal iets anders zien in elke schildering. Voor de ene zal het gewoon een mooi plaatje zijn om daar vrolijk van te worden, de andere zal daar de metaforen herkennen van de belangrijke thema’s zoals eenzaamheid of depressie. En het is juist daarom dat de schilderingen van Bisser zo speciaal zijn. Ongeacht het idee dat de kunstenaar in zijn hoofd had, creëert iedere waarnemer zijn eigen verhaal rond de personages.Dus let goed op tijdens je volgende wandeling in Leuven. Misschien heb je geluk en kom je een van de vele muurschilderingen van Bisser tegen. Of organiseer samen met je vrienden een graffitizoektocht en maak samen kennis met de bijzondere wereld van Bisser.

67 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven