top of page
banner_definitief.png
  • Petra Israël

De andere kant van het verhaal: maak kennis met enkele ILT-docenten

Op dit moment werken er wel 29 NT2-docenten aan het ILT. Dat is een record! Hoog tijd om eens kennis te maken met enkele docenten. Hoe zijn ze op het ILT terechtgekomen, welke tips hebben ze en wat doen ze graag in hun vrije tijd? We vroegen het aan Ines, Tine en Jolien.

Ines (© Tom Herbots)

Hoe ben je begonnen aan het ILT als docent Nederlands?

Ines: In de zomercursus van 2001. Ik had toen een job aan de faculteit Letteren: een dialectwoordenboek maken. In de traphal van het Eramusgebouw hing een affiche: docenten Nederlands gezocht voor de zomercursus. Dat leek me wel een toffe job en minder statisch dan een woordenboek maken. Ik heb toen gesolliciteerd, de zomercursus gegeven en het ILT als werkplek nooit meer verlaten.


Waarom vind jij lesgeven aan anderstaligen een mooi beroep?

Tine: Allereerst hou ik van contact met mensen. Ieder van ons heeft een persoonlijk verhaal en tijdens de lessen kan je die verhalen deels ontdekken. Verder wil ik graag iets goeds doen via mijn job en ik denk dat dat kan door Nederlands te leren aan anderstaligen. Je leert niet alleen een nieuwe taal, maar mensen kunnen op die manier ook heel wat andere dingen realiseren. Misschien kunnen cursisten dankzij hun kennis van het Nederlands een goede job vinden, contact leggen met de buren, zich beter integreren en hier een mooie toekomst uitbouwen. Ik vind het fantastisch om aan al die dingen een steentje te kunnen bijdragen.


Tine

Wat was jouw favoriete manier van studeren toen jij zelf student was?

Ines: Ik studeerde zoveel mogelijk buiten, in de kruidtuin in Leuven, op een bankje in het park. Als ik thuis bij mijn ouders in de tuin studeerde, kwam de kat me vergezellen.


Een feestbeest of een goede student? Wat voor student was jezelf?

Jolien: Ik was geen grote fan van dansclubs, maar ik hield (houd) er wel heel erg van om de avonden door te brengen met vrienden, samen te koken, spelletjes te spelen... Een sociale levensgenieter, telt dat ook?

De studenten leren zeker veel tijdens jouw lessen. Maar heb je zelf iets van de studenten geleerd?

Tine: Zeker! Wat ik ook geweldig vind, is dat ik dankzij mijn job in contact kom met verschillende culturen. Het geeft me de kans om mijn visie op de wereld te verruimen en meer over de wereld en de mensen te ontdekken. Verschillende cursisten hebben ook hun hele leven helemaal moeten omgooien (soms door onvoorziene, jammere omstandigheden) en moeten hier in België helemaal opnieuw beginnen. Ik bewonder hun moed en doorzettingsvermogen, en het helpt me ook om mijn eigen problemen of moeilijkheden te relativeren.


Als je de studenten één enkele uitdrukking zou moeten leren, welke zou dat dan zijn?

Ines: Wie niet waagt, niet wint. Het leven heeft, denk ik, veel te bieden als je dingen durft te proberen. En mijn favoriete uitdrukking? 'De bloemetjes buiten zetten' (= feest vieren).

Jolien: Bij mij is dat 'met je gat in de boter vallen', denk ik. Dat betekent dat je geluk hebt en dat is ook hoe ik me voel: dankbaar voor zoveel dingen, dat het elke dag een beetje voelt alsof ik met mijn gat in de boter ben gevallen.


Jolien

Welke Nederlandse boeken of podcasts kan je ons aanraden?

Jolien: De boeken van Ish Ait Hamou! Het zijn prachtige verhalen met een literair tintje, maar tegelijkertijd zijn ze geschreven in heel leesbaar Nederlands. Verder ben ik ook fan van Els Beerten, Lize Spit, Griet Op de Beeck, Tom Lanoye... Als ik een nieuwe podcast zoek, dan zoek ik altijd eerst tussen het aanbod van Radio 1. ‘De wereld van Sofie‘ is lang een van mijn favorieten geweest en ook de podcast ‘Drie dagen‘ vond ik de heel erg de moeite waard.


Wat doe je graag in jouw vrije tijd?

Tine: Ik hou ervan tijd door te brengen met familie en vrienden. Na de lockdown heb ik zeker nog wat in te halen! Verder probeer ik elke week wat te sporten (aerobic, yoga, zumba, zwemmen, fitness...), en voetbal en wielrennen op tv te volgen. Als ik meer tijd had, zou ik graag veel op reis gaan om nieuwe plekken te ontdekken en zo veel mogelijk te genieten.

Jolien: Dansen, en meer bepaald klassiek ballet. Ik heb ergens lang gehoopt dat ik er op professioneel niveau iets mee zou kunnen doen en net toen ik die droom had opgeborgen, kwam er vrij onverwachts de vraag of ik zin had om balletles te geven in Brussel. Een uitdaging, zeker omdat ik de les volledig in het Frans moet geven, maar ik doe het ontzettend graag!


Wat is jouw favoriete plek in Leuven - behalve het ILT? :-)

Ines: Ik heb enkele favoriete plekken: de abdij van Vlierbeek, de abdij van ’t Park, de Kruidtuin, de Parijsstraat om een koffie te drinken op een zaterdag- of zondagmorgen, het Martelarenplein om er in de zomer tango te dansen...


Wat is voor jou het belangrijkste om ILT-studenten mee te geven in hun opleiding?

Tine: Dat ze trots op zichzelf mogen zijn en dat ze zeker moeten blijven proberen om contact te maken met Vlamingen. Het kan een tijdje duren, maar ze kunnen zeker iets leren dankzij deze vriendschappen en andersom natuurlijk ook.

Jolien: Vertrouwen en spreekdurf: durf te experimenteren, wees niet bang voor fouten en geef jezelf tijd om de taal te absorberen. Kijk naar films, schrijf je in bij een sportclub, luister naar muziek, lees boeken, ga naar theatervoorstellingen... Er zijn zoveel manieren om het Nederlands op een leuke manier te leren. Zoek wat bij jou past en geniet ervan!

262 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page