top of page
banner_definitief.png
  • Elena Avdaliani

De onzekere geschiedenis van frieten

Zacht van binnen, krokant van buiten, goudbruin en ... heel lekker. Wat is het? Inderdaad, frieten! Dat is hier geen bijgerecht, maar een echte ervaring voor alle leeftijden. Over de uitvinder van de friet is er heel veel twijfel. Niemand kent de ware oorsprong van dit wereldberoemde gerecht, maar we zijn erg benieuwd! Dus zullen we deze keer wat tijdreizen!

De eerste Europeanen die aardappels zagen waren de Spaanse Conquistadores die in 1537 onder leiding van Jimenez de Quesada in een verlaten dorp in Colombia een voorraad aardappels vonden. Omdat de Spanjaarden bij hun reizen terug naar Europa voedsel nodig hadden, namen ze deze aardappels mee aan boord van hun schepen.



In de loop van de 17e en 18e eeuw werd de aardappel echt belangrijk voor de Europese voedselvoorziening. Maar wie heeft de eerste friet gemaakt? Het is niet gemakkelijk om erachter te komen. Een legende zegt dat de inwoners van Namen het spijtig vonden dat ze in de winter, wanneer de Maas bevroren was, niet langer katvis konden vissen en die aten ze juist zo graag. Ze zijn toen op het geniale idee gekomen om aardappelen in stukjes te snijden in de vorm van heel kleine visjes, om ze daarna te bakken.




De term "friet" komt van de manier waarop deze bijzondere aardappel bereid wordt. ‘Maar waarom noemen we het "French fries?’ zullen jullie waarschijnlijk vragen – en dit is echt een goede vraag. Eigenlijk is er in Frankrijk een andere legende. Volgens die legende zijn frietjes vanaf het einde van de 18e eeuw ontstaan op de oudste brug in Parijs, de Pont Neuf. Straatverkopers begonnen vlak voor de Franse revolutie op die plek met de verkoop van frietjes. Dit kan overtuigend klinken, maar...


Dit is niet het enige mogelijke antwoord! Er is bijvoorbeeld een andere interessante versie. Ze zeggen dat Amerikaanse soldaten in de eerste wereldoorlog de frietjes “Frans” hebben genoemd omdat dit de officiële taal was van het Belgische leger. Misschien is dat de reden waarom de hele wereld dit gerecht als "French fries" kent.


Zoals je ziet, zijn er veel verhalen over het ontstaan van frietjes. Maar een ding is zeker: frieten maken deel uit van het gastronomische en culturele patrimonium van België.


Interessante weetjes:

  • De oudste frituur van België is Frituur Max in Antwerpen, die bestaat al sinds 1842.

  • Het enige frietmuseum ter wereld staat in Brugge.

  • De kunst van frietjes bakken zit in de juiste aardappel, het juiste vet, het koude water en de twee afbaktemperaturen.

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page