banner_definitief.png
  • Romelia Mihtieva en Yana Kukhtina

Een enquête: waarom studeer je Nederlands?

Bijgewerkt op: 23 dec 2020

Wij zijn Romelia en Yana, twee studenten uit Bulgarije en Tsjechië die Nederlands in onze landen studeren. Momenteel nemen wij deel aan de Zomercursus Nederlands georganiseerd door het UTC van de Universiteit Gent. Aan de cursus volgen wij een traject Didactiek en Taalkunde. Onze interesses liggen in lesgeven en onderzoek. Wij zijn ook echt geïnteresseerd in de reden waarom mensen ervoor kiezen om Nederlands als tweede taal te leren.


Het thema van de Taalunie Zomercursus Nederlands (UTC) is taal, cultuur en beroep. Eén van de activiteiten die over het ontwerp van beroep gaat, was een tweedaags bedrijfsbezoek. Voor ons bedrijfsbezoek zijn wij naar het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven geweest. Hier hebben wij de kans gehad om meer te leren over de verschillende cursussen, seminaries en workshops die door het instituut georganiseerd worden. Wij zijn tijdens de Intensieve Zomercursus Nederlands voor anderstaligen (NT2) ‘Joos Florquin’ naar het instituut gekomen, dus konden wij lessen NT2 observeren en ook een paar medestudenten Nederlands ontmoeten.


INTENSIEVE ZOMERCURSUS NEDERLANDS

Wij zitten in een grammaticales met niveau 2 en wij oefenen de “om + te + infinitief” constructie. Ik werk samen met een jongen die uit Turkije naar België is gekomen “om” zijn “vrouw te volgen.” Op de vraag “Waarom studeer je Nederlands?” antwoordt hij “Om mijn dochtertje met haar huiswerk te kunnen helpen.” Zijn dochtertje is nu 2 jaar oud maar over een paar jaar zal zij op een Nederlandstalige school zitten.

Caroline komt uit Schotland. Haar zoon woont in België en zij wil Nederlands leren om met haar kleinkinderen te kunnen praten. Het is moeilijk voor haar omdat zij zich de nieuwe woorden niet goed kan herinneren. Toch is zij de eerste student die ons komt begroeten.


We hebben veel artikels gelezen over hoe slecht de communicatie kan zijn tussen mensen van verschillende generaties. Artikels over mensen die dezelfde taal spreken maar geen goed gesprek kunnen voeren met elkaar. Toch is wat we hier zien iets helemaal anders. Ouders en grootouders willen de taal van hun kinderen leren om met hen te kunnen communiceren. En dat vinden we echt lief. Dat soort artikels zouden we graag willen lezen, dus schrijven we er zelf één.

Mensen uit de hele wereld komen naar de Intensieve Zomercursus ‘Joos Floquin’ in Leuven om Nederlands te studeren. Elke cursist heeft zijn eigen reden om deze cursus te volgen. Tijdens ons tweedaags bezoek hebben we veel mensen uit verschillende landen ontmoet en we hebben met hen gepraat. Niet zoveel als we zouden willen maar genoeg om een kleine statistiek te kunnen maken. Hieronder kunnen jullie de antwoorden van 46 cursisten, die aan ons onderzoek hebben deelgenomen, zien.

Waar kom je vandaan?

België (15), Italië (4), Turkije (3), Marokko (2), Oekraïne (2), Rusland (2) Albanië (1), Bangladesh (1), Duitsland (1), Egypte (1), Griekenland (1), Indië (1), Iran (1), Kameroen (1), Libanon (1), Portugal (1), Chili (1), Schotland (1), Somalië (1), Syrië (1), Taiwan (1), Tsjechië (1), Wit-Rusland (1), Zweden (1).De resultaten tonen dat de meeste mensen die aan het onderzoek hebben deelgenomen uit België, Italië en Turkije komen.


Ongeveer 50% van deelnemers zegt dat ze kennis van het Nederlands voor hun werk of school nodig hebben, ongeveer 29% van de deelnemers studeert Nederlands om met zijn familie of andere mensen te kunnen communiceren. 21,7% van de gevraagde studenten leert Nederlands als hobby en 8,7% studeert Nederlands omdat ze naar België zijn geëmigreerd/ willen emigreren.


41 van de 46 deelnemers wonen in België; 5 van de mensen die in het buitenland wonen, weten nog niet of ze in België willen blijven en 4 van deze mensen kunnen geen Nederlands in hun eigen land gebruiken.


Voor de meeste mensen zijn de lessen het leukste deel van het programma. De helft van de cursisten denkt dat Leuven een excellente locatie voor de Zomercursus is. Ongeveer 41% van de respondenten is blij met de mogelijkheid om Nederlands met mensen uit andere landen te kunnen oefenen.


Wat echter niet uit de resultaten blijkt, is dat er meer dan 350 enthousiaste cursisten aan deze cursus deelnemen. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen - ze willen Nederlands leren, ook al heeft iedereen zijn eigen motivatie. We zijn blij dat we de kans hebben gekregen om deze gemotiveerde cursisten te ontmoeten en we wensen hen veel succes en we hopen dat iedereen zijn doel zal bereiken.


79 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wereldtaal