banner_definitief.png
  • Norin Hamouda

Een liefdesverhaal van de gouden geschiedenis

Lezen over geschiedenis is niet ieders ding, het mijne ook niet! Maar zijn wij niet allemaal in de liefde geïnteresseerd?!


In de literatuur hebben wij heel veel liefdesverhalen die wij allemaal kennen zoals Cleopatra en Antonio, Romeo en Julia, Jack en Rose, etc. Sommige van deze verhalen hebben een tragisch en triest einde en sommige zijn fictief en zijn niet echt gebeurd.


Omdat fictie interessanter is dan de realiteit (helaas maar waar!), heb ik besloten om een bekend verhaal van de Egyptische mythologie te vertellen. Het heeft een triest begin maar een vrolijk einde.


Het verhaal van Isis en Osiris

Dit verhaal is een mythe, gemaakt door de Egyptische priesters van Heliopolis, die de volgers van de zonnegod Ra waren. Ze is geschreven vóór de vijfde dynastie (2465-2325 v.C.) en is terug te vinden in piramides.


Laat mij dit gezin van de Egyptische goden voorstellen

Dit gezin lijkt op het gezin van Adam en Eva, de eerste mensen op de aarde, met dit verschil dat ze – in tegenstelling tot Adam en Eva – goden waren. Het gezin bestaat uit de vader Geb, de god van de aarde, en zijn vrouw Nut, de godin van de lucht. Kort nadat ze samen de wereld gecreëerd hadden, kregen ze Osiris, hun eerste kind. Daarna volgden er nog een zoon, Seth en twee dochters, Isis en Nephthys. Aangezien ze goden waren, waren ze vrij om te doen wat ze wilden. Bovendien was er nog niemand anders in hun godenwereld en dus was Osiris getrouwd met Isis en Seth getrouwd met Nephthys!


Een klein spotlight op onze hoofdpersonages

De naam Osiris betekent ‘de machtige’ en hij was de god van de liefde en vruchtbaarheid. Isis betekent ‘de troon’. Ja, dat is een heel andere betekenis dan de Isis die we tegenwoordig kennen. Zij was de god van magie en genezing. Seth was echter de god van chaos en wanorde. Nu weten we meteen wie de slechterik in dit verhaal is!


Hier is alles begonnen

Omdat Osiris het oudste kind was, had hij de verantwoordelijkheid gekregen om samen met zijn vrouw Isis over de aarde te regeren. Osiris had de mensen van Egypte zonder regels, beschaving en religie gekregen en daarom heeft hij Egypte in een beter land veranderd en hij heeft alles in orde gemaakt. Maar omwille van zijn succes en macht, werd Seth heel jaloers en wilde hij de troon overnemen. Om dat te doen, had hij gepland om zijn broer te vermoorden. En op een nacht, nadat iedereen was gaan slapen, ging hij naar de slaapkamer van Osiris en Isis en hij nam de grootte en breedte van Osiris op. Daarna vroeg hij een timmerman om een mooie kast te maken, waarin Osiris paste. Toen de kast klaar was, organiseerde hij een feestje en nodigde hij enkele vrienden en Osiris uit. De hele nacht waren de mensen aan het dansen, zingen en spelen, maar op het einde van het feestje stelde Seth een spelletje voor en bracht hij de kast. Hij zei dat alle mensen in de kast moesten gaan liggen en als er iemand in de kast paste, won deze de mooie kast. En natuurlijk paste er niemand in de kast, behalve Osiris. Dus zodra Osiris in de kast ging liggen, sloot Seth de kast onmiddellijk. Dan gooide hij de kast met Osiris erin in de Nijl. De kast reisde op de Nijl naar de Middellandse Zee in het noorden.


Met liefde (en magie!) is alles mogelijk

Zodra Isis het nieuws van de moord op haar man had gehoord, zocht ze zijn lichaam in Egypte en de buurlanden totdat ze uiteindelijk de kast vond in Byblos, een stad in Phoenicia, het oude Libanon. Ze droeg de kast terug naar Egypte en verstopte het lichaam. Dan ging ze kruiden zoeken, die Osiris konden doen herleven. Jammer genoeg hoorde Seth het en hij vond het lijk van Osiris toen Isis weg was. Dus besloot hij om het lijk in stukjes te knippen en hij gooide ze weg op verschillende plaatsen over heel Egypte. Toen Isis terugkwam, vond ze het lijk van Osiris niet. Daarom begon ze hem, met de hulp van haar zus Nephthys, te zoeken. Ze verzamelden de verschillende stukjes en met haar magie en met de gevonden kruiden maakte Isis haar man weer levend.


Nadat Isis hem weer levend had gemaakt, werd Isis zwanger van zijn zoon, Horus. Aangezien Osiris helaas naar de wereld van de dood geweest was en hij niet meer de god van de aarde was, kon hij niet bij Isis blijven. Hij moest naar het hiernamaals gaan, waar hij de god van de dood en het hiernamaals werd in plaats van de god van de liefde en vruchtbaarheid. Voordat hij was weggegaan, had hij Isis echter gerustgesteld dat hun zoon Seth zou verslaan en dat hij de aarde opnieuw zou overnemen.


Eind goed, al goed

Isis moest vermijden om het nieuws van haar zwangerschap aan Seth te vertellen en ze bracht haar zoon groot in het geheim totdat hij oud genoeg was om wraak te nemen op Seth en hij klaar was om de troon terug te eisen. Toen het juiste tijdstip was gekomen, vocht Horus met zijn oom Seth. Sommige versies van het verhaal zeggen dat Seth door Horus is vermoord en andere versies zeggen dat Seth is verslagen en verbannen. Maar op het einde van het verhaal won Horus en werd hij met zijn moeder Isis de heerser van de wereld en ze brachten de orde en rechtvaardigheid terug in de wereld.

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven