banner_definitief.png
  • Gulsah Atasever

Istanbul in woord en beeld

Wat weet je over de bekende steden in de wereld? Uit welk land kom je? Met welke cultuur ben je opgegroeid? Ikzelf ben opgegroeid dicht bij Istanbul, in een klein stadje op twee uurtjes rijden. Istanbul is een gezellige en mooie stad die historisch ook bekend staat als Byzantium en Constantinopel. Het is de grootste stad van Turkije en het economische, culturele en historische centrum van het land.


De Bosporus.

De stad heeft zicht op de Bosporus en ligt zowel in Europa als in Azië. Met een bevolking van meer dan 18 miljoen inwoners – een vierde van de bevolking van Turkije – is Istanbul de meest bevolkte stad van Europa, en de vijftiende grootste stad ter wereld. Het heeft een belangrijke geschiedenis, aangezien het bijna zestien eeuwen lang als keizerlijke hoofdstad diende, zowel tijdens de Romeinse/Byzantijnse (330–1204), Latijnse (1204–1261), Byzantijnse (1261–1453) als Ottomaanse (1453–1922) rijken. In 1923, na de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog, verving Ankara de stad als hoofdstad van de nieuwgevormde Republiek Turkije.

De Hagia Sophia.

Istanbul staat vooral bekend om zijn Byzantijnse en Ottomaanse architectuur. Een van de oudste nog bestaande voorbeelden van de Ottomaanse architectuur in Istanbul zijn de forten Anadoluhisarı en Rumelihisarı, die de Ottomanen hielpen tijdens de belegering van de stad. Verder is de Hagia Sophia, met een koepel van 31 meter die wordt gedragen door vier bogen, het hoogtepunt van de Byzantijnse architectuur. De blauwe moskee op het Sultanahmetplein, een andere bezienswaardigheid van de stad, kijkt uit op de Hagia Sophia.


Istanbul staat bekend om zijn historische visrestaurants. Veel van de meest populaire en luxueuze visrestaurants van de stad liggen langs de oevers van de Bosporus. Istanbul is ook beroemd om zijn verfijnde en rijkelijke gerechten uit de Ottomaanse keuken. Ten gevolge van de toestroom van immigranten uit Zuidoost- en Oost-Turkije zijn de gewoonten van de stad drastisch veranderd. Invloeden uit de Midden-Oosterse keuken, zoals kebab, nemen een belangrijke plaats in binnen de eetcultuur.


Daarnaast heeft Istanbul een actief nachtleven en historische tavernes, die al eeuwenlang een kenmerk van de stad zijn. Langs Istiklal Avenue ligt de straat Çiçek Pasajı waar er wijnhuizen (bekend als meyhane), pubs en restaurants gelegen zijn. Istiklal Avenue, oorspronkelijk bekend om zijn tavernes, pubs, cafés en restaurants met livemuziek, is een echte trekpleister voor toeristen.

Bovendien heeft Istanbul een belangrijkste functie op het vlak van onderwijs in Turkije. Istanbul heeft meer dan 93 hogescholen en universiteiten en telt zo'n 400.000 ingeschreven studenten. Enkele van de meest gerenommeerde en aangeschreven universiteiten in Turkije liggen in Istanbul. De Universiteit van Istanbul is de oudste instelling voor hoger onderwijs van het land en werd in 1453 opgericht. Het heeft tandheelkundige, juridische en medische faculteiten.

Met andere woorden: er is voor elk wat wils in Istanbul. Mijn mening is dat Istanbul een internationale stad is waar je verschillende culturen of mensen kan leren kennen. Zo ontmoette ik mijn partner in een nachtclub in Istanbul. Hij is een professor uit Duitsland aan een bekende hogeschool in Istanbul. Ik ben dan ook trots op onze rijke geschiedenis en culturele erfenis.


Het uitzicht op de Egyptische bazaar.

129 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven