banner_definitief.png
  • Célia Kitenge

Nederlands in het buitenland

Flora gebruikte Nederlands om geld te verdienen toen ze in Barcelona aankwam omdat ze nog geen Spaans kon spreken. Is het volgens haar nuttig Nederlands in Barcelona te spreken?


Hoe lang woon je al in Barcelona?

Ik heb 21 jaar in Barcelona gewoond.

Waarom heb je Barcelona gekozen?

Ik heb Barcelona gekozen omdat twee vriendinnen van me nog een master Interieurarchitectuur gingen volgen. Ik heb daar gebruik van gemaakt om mee te gaan en mijn doel was Spaans te leren.


Gebruik je vaak Nederlands op het werk?

In het begin wel, want ik sprak totaal geen Spaans. Profesora de Holandés (leerkracht Nederlands) zijn was voor mij een van de enige opties om voor een inkomen te zorgen. Ik heb ‘s ochtends en ’s avonds lesgegeven aan volwassenen die ofwel om professionele redenen ofwel om persoonlijke redenen, zoals een relatie, Nederlands moesten of wilden studeren.


Is het in Barcelona een voordeel Nederlands te kennen in een professionele context?

(denkt even na) Ik heb heel snel samen met een Catalaanse vennoot een bedrijf opgericht in Barcelona, waar we verschillende kledingmerken, prêt-à-porter en sportmerken vertegenwoordigd hebben voor Spanje. Verschillende van die merken waren Belgische of Nederlandse bedrijven, dus de voertaal van onze leveranciers was het Nederlands. Het heeft dan enorm geholpen om vlot te kunnen communiceren met de leveranciers als tussenpersoon. Ik moet zeggen dat de meeste Spanjaarden en de personen die meewerkten alleen Spaans of Catalaans spraken, heel weinig Engels en ook heel weinig Frans. In die zin heeft het Nederlands me wel geholpen. Is het voor de rest een voordeel om Nederlands te kennen en in Barcelona te wonen? Niet echt.


Hebt u al Nederlandstaligen in Barcelona ontmoet?

Heel weinig. Ik ben ook niet echt betrokken bij de activiteiten van het consulaat van België. Af en toe kom je mensen tegen, maar enkel op toeristenniveau.


Heb je soms heimwee?

Nee, ik heb geen heimwee. Ik vind Spanje een geweldig land, ik voel me er thuis en mijn hart en ziel liggen er. Ik wist als klein kind al dat ik ooit in Spanje zou wonen. Toen ik klein was, droomde ik ervan om op Andalucia te wonen, maar omstandigheden hebben me naar Barcelona geleid. Ik vind het leuk af en toe naar België terug te komen en het is maar 2 uur vliegen, dus het valt allemaal goed mee. Ook met het project dat ik momenteel uitwerk, kom ik nu heel vaak naar België. Ik heb dus eigenlijk geen tijd om aan heimwee te denken.

11 keer bekeken0 reacties