banner_definitief.png
  • Nina Rotim

Onderne(e)m(st)ers

Onlangs ben ik toevallig de installatie “Ondernemers ondernemen voor iedereen” tegengekomen op het Martelarenplein in Leuven. Die was geplaatst in in totaal negen Vlaamse steden, in een roadshow georganiseerd door Agentschap voor Innoveren & Ondernemen, VOKA en Unizo. Het doel van het initiatief is de verhalen van de ondernemers in de kijker te zetten en burgers te tonen wie en wat er achter elk ondernemersverhaal schuilt. Het blijkt dat onze maatschappij de behoefte aan de sensibilisering en de bevordering van het ondernemerschap heeft. Ondernemers dragen niet alleen bij aan de welvaart van onze maatschappij. Ze werven niet alleen werknemers aan. Hun verhalen zijn ingewikkelder, elk is uniek op zijn eigen manier. Elke ondernemer heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen zakelijke uitdagingen, zijn eigen motivatie. Wie ooit heeft overwogen om ondernemer te worden, zal geïnteresseerd zijn in dit verhaal. Wat brengt ondernemerschap in het kort eigenlijk met zich mee?


Ten eerste begint alles met een interessant idee. Naast een goed idee hebben, moet het idee goed uitgevoerd worden. De basis ervan ligt in een degelijke voorbereiding, de markt en zijn kenmerken verkennen, de zaak afstemmen op regels die voor een bepaalde sector gelden en een goed businessplan. Daarnaast is het nog belangrijk om ons ervan bewust te zijn dat wat voor de ene markt geldt, niet toepasbaar hoeft te zijn voor de andere.


Ten tweede hoort risico’s nemen bij het ondernemerschap. Ondernemers hebben gemeenschappelijk dat ze hun idee tot werkelijkheid durven te brengen. De kunst is uiteraard om een gezond risico te bepalen en als ze ten slotte toch falen, dan zou hen dat niet mogen demotiveren om opnieuw te beginnen. Ondernemers mogen niet te voorzichtig zijn en zich zeker niet laten tegenhouden door faalverhalen, die een begrijpelijk gedeelte van een ondernemend verhaal moeten zijn. Wie niet waagt, wie niet wint – zeggen we.


Ten derde speelt de motivatie van elke ondernemer een belangrijke rol. De motivatie zelf is de kracht die alles in de beweging brengt en daarom moet het doel van het project elk moment aanwezig zijn in elke stap die ze zetten. Hun doel moet doordacht zijn en daarvoor zijn grotere verwachtingen wellicht goed. Tegenwoordig hebben meerdere mensen – en niet alleen ondernemers – het gevoel dat onze maatschappij te prestatiegericht is. Dat brengt ook meer druk, afhankelijk van de persoon zelf, zijn denkwijze en zijn houding ten opzichte van verwachtingen van anderen. Volgens mij hebben we steeds een doel nodig dat we kunnen nastreven en een correctieve factor zoals een soort toezichthouder die ons de goede richting kan aanwijzen. Verder motiveert dat doel ons in het dagelijkse leven en motivatie zelf kan tot nieuwe en innovatieve dingen leiden. Een goede dosis prestatiegerichtheid kan dus eigenlijk positief zijn.


Samengevat is ondernemerschap uitdagend en achter elk succesvol verhaal staat een visie, strategie, passie en bereidheid om met verscheidene obstakels om te gaan. Nadien komen er niet alleen positieve gevolgen voor ondernemers zelf, maar ook voor de maatschappij in het algemeen. Ze zijn één van ons, ze grijpen kansen en geven ook terug aan de maatschappij. Ik wens alle ondernemers, alle vernieuwers, alle mensen met een ondernemersinstinct, een gedurfde en welbedachte visie toe en succes met hun projecten. Stel dat het de eerste keer slecht afloopt, wens ik hen de wijsheid om er lessen uit te trekken en opnieuw te starten.26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven