banner_definitief.png
  • Janett Zevallos Diaz

Tanzania, een geweldig land

Bijgewerkt: 28 dec 2020

Mijn laatste vakantie was een verjaardagscadeautje van mijn vriend: drie weken Tanzania. We reizen veel, maar dit was de eerste keer in Afrika. We vonden het heel spannend!

Tanzania ligt aan de Oostkust van Centraal-Afrika. De hoofdstad is Dodoma maar Dar es Salaam is de grootste stad. De officiële taal is Swahili.


We vertrokken vanuit Brussel en na bijna 10 uur vliegen kwamen we aan op Zanzibar. De vliegtuigdeuren gaan open. Ondanks het late landingsuur neem je eerst de ondragelijke hitte waar. We zijn in Afrika.


Onze eerste verblijfplaats was in Kizimkazi aan de Zuidkust van Zanzibar. Dit is een vissersdorp met als een van de belangrijkste attracties boottochten om tuimelaars te zien en met ze te zwemmen. Andere economische inkomsten voor de inwoners van het gebied zijn het verzamelen en het verwerken van kokosnoten en vissen.


Vanaf hier vertrekken er ook boten naar Blue Safari, een magische plek in het midden van de Indische oceaan waar je kunt snorkelen omringd door honderden soorten zeebewoners en waar je koralen kunt bewonderen die in dit deel van de planeet nog leven. Het was geweldig! We hebben tijdens onze reizen veel snorkeltochten gemaakt, maar we hielden van deze plek. Nadien gingen we naar een strand met kristalhelder en kalm water rondom, een ideale plek om te lunchen en nog wat te zwemmen.


De tweede week gingen we naar Arusha op het vasteland. Vanaf hier zijn de beroemdste nationale parken van de noordelijke route zoals Serengeti, Ngorongoro, Arusha National Park, het Manyarameer en Tarangire het gemakkelijkst te bereiken.


We hebben vijf dagen safari gedaan. en veel dieren gezien zoals een jachtluipaard, olifanten, leeuwen, giraffen, zebra’s, buffels, nijlpaarden, een neushoorn, apen, flamingo’s, bavianen, impala’s en nog veel meer. We hebben bijna ‘The big five’ gezien. Jammer genoeg hebben we geen luipaard maar wel een jachtluipaard kunnen zien. Ze was op slechts anderhalve meter verwijderd van ons safarivoertuig. Wat een elegante en mooie katachtige! Het was het ideale moment om zoveel mogelijk foto’s te maken.


Na een paar dagen in Serengeti gingen we op kamp in de Ngorongoro-krater. Vanaf die hoge plek konden we de zonsondergang aan beide kanten van de krater zien. Links een violetroze lucht en rechts een geeloranje lucht. Spectaculair gewoon! Er zijn 9 vulkanen in het Ngorongoro National Park, waarvan er slechts één actief is. Dit park is een van de interessantste in Tanzania en in de wereld, omdat dit de krater is waar het grootste aantal dieren het hele jaar door circuleren in hun natuurlijke en vrije staat. Vlakbij is ook de Olduvaikloof, een van de belangrijkste plaatsen voor onderzoek naar de evolutie van de menselijke soort omdat men hier de oudste menselijke resten terugvond.


Die nacht was onvergetelijk. Terwijl iedereen in hun tent probeerde te slapen, passeerden de wilde dieren de hele nacht naast ons. Heel de nacht door graasden zebra’s vlak naast onze tent. Velen waren bang om de tent te verlaten, maar de volgende dag lachten we allemaal om wat er was gebeurd. Het is een van de spannendste ervaringen van mijn reizen.


Ngorongoro is ook de plaats waar ongeveer 40 duizend ‘masai’ wonen, een nomadenstam die zich wijdt aan het telen van schapen en geiten. Ze maken ook kettingen, oorbellen en armbanden in hun stijl. Het was erg interessant om hun cultuur en levensstijl te leren kennen. We gingen niet weg zonder de typische ‘masai jump’ met hen te doen.


Op de terugweg van de safari, werden we getrakteerd op het lokale Hakuna Matataliedje met de Kilimanjaro op de achtergrond. Na enkele dagen safari verbleven we in een ecobananenplantage in Arusha. De eigenaar, een jonge man uit een Masaifamilie, heeft een ecologische manier ontdekt om biogas en elektriciteit te produceren uit de mest van koeien. Hierdoor kunnen zij hun eigen middelen gebruiken, zodat uw accommodatie alle basisdiensten heeft die u wilt en dit tegen een zeer democratische prijs. Bovendien gaven ze elke dag gratis fruit en koffie. Die komen van hun plantages, vooral de bananen. Een gratis 3 uur durende toer rond de plantages leert je hoe ze gas, elektriciteit, koffie, honing en de geneeskrachtige planten produceren die ze in hun dagelijks leven gebruiken.


Terwijl iedereen in hun tent probeerde te slapen, passeerden de wilde dieren de hele nacht naast ons. Heel de nacht door graasden zebra’s vlak naast onze tent.

In onze laatste week gingen we opnieuw naar Jambo. Nog een paar dagen zon en paradijselijke stranden wachtten op ons. We bezochten Stone Town. Hier bevindt zich het huis waar Freddy Mercury opgroeide. We hebben ook het gevangeniseiland bezocht, dat werd gebouwd om rebellenslaven te huisvesten, maar nooit voor dat doel werd gebruikt. Nu is er een gigantische landschildpadden-opvang. Een bezoek aan de kruidenmarkt kon niet missen, gezien Zanzibar bekend staat voor het cultiveren van verschillende kruiden. De eilanden Nakupenda en Mnemba waren ook goede plekken om te snorkelen. Een ritje met de Dhow, de typische ambachtelijke boot van de regio, om naar de majestueuze zonsondergang midden in de Indische Oceaan te kijken, mag zeker niet ontbreken aan je reis naar Zanzibar.


Deze reis was onvergetelijk! Asante sana, Tanzania!

31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven