banner_definitief.png
  • KraNT2

Van CVO tot ILT tot LEO Pancakes: het verhaal van Danar

Bijgewerkt op: jan 9


Welk parcours heb je afgelegd?

Ik ben eerst aan een CVO beginnen studeren en heb daar 3 à 4 niveaus gevolgd. Daarna ben ik bij de KU Leuven gaan informeren wat ik moest doen om te gaan studeren. Daar hebben ze me gezegd dat ik de ITNA moest behalen om verder te mogen studeren. Ik ben dan aan het ILT gaan studeren, waar ze me in niveau 3 hebben gezet. Dat was moeilijk, omdat ik de eerste twee niveaus niet aan het ILT had gevolgd en omdat ik de lessen combineerde met mijn werk. Dat ging niet zo goed en na een jaar ben ik gestopt. Uiteindelijk ben ik gestopt en begonnen aan een voorbereidingsjaar, het IVAN-traject, waardoor ik opnieuw in het ILT terechtkwam voor niveau 4 en niveau 5.


Wat was voor jou het grootste verschil tussen een CVO en het ILT?

Er is een groot verschil: aan het ILT leer je academisch en professioneel taalgebruik, wat nodig is om te studeren of als je wilt werken met een diploma. Bij een CVO leer je de taal op een andere manier, wat ideaal is als je in een bepaalde sector, zoals de horeca, wilt gaan werken en niet wilt gaan studeren. Als je wel wilt gaan studeren, dan moet je ook een academischer register van het Nederlands beheersen. Dat ga je merken als je bijvoorbeeld een thesis aan het schrijven bent. Voor het lezen en begrijpen van academische teksten, waar je dan informatie uit moet halen en er een verslag over moet schrijven, heb je een ander niveau van de taal nodig. Dat betekent zeker niet dat een CVO niet goed is, maar het hangt ervan af wat je daarna met de taal wilt gaan doen.


Je bent naar de KU Leuven gestapt om meer informatie te vragen. Wat was toen je ambitie?

In mijn thuisland had ik management gestudeerd en dat wou ik hier verder doen. Ik had een duidelijk doel en ik wist wat ik wou doen. Na het IVAN-programma heb ik een jaar management gestudeerd en gemerkt dat dat moeilijker was dan ik dacht. Ik had nog geen statistiek gehad en dat was niet mijn ding. Ook het vak ‘Wiskunde voor economen’ was niet aan mij besteed, waardoor ik een andere richting ben gaan zoeken. Uit een gesprek bleek dan dat Human Resource Management beter was voor mij. Ik ben dan naar de UCCL gegaan en heb daar mijn diploma behaald. Daarna ben ik bij VDAB terechtgekomen, waar ik een jaar heb gewerkt met mijn diploma.


Wat was voor jou het moeilijkst aan de overgang van het ILT naar hogere studies?

De wiskunde was moeilijk omdat ik daar niet goed in ben en dat waren net de eerste twee vakken die ik moest doen. Verder zit je natuurlijk tussen allemaal Nederlandstaligen die een betere achtergrond hebben. Ze hebben allemaal een bachelor gedaan en zijn beter voorbereid op hun studies. De inhoud was moeilijk en ook schrijven was voor mij een groot probleem.


Wat doe je nu?

Na een jaar werken bij VDAB heb ik gemerkt dat achter de computer zitten eigenlijk niets voor mij was. Ik wou iets doen wat ik graag deed – iets wat ik ook had geleerd tijdens mijn opleiding. Ik ben dan opleidingen gaan volgen om barista te worden met als doel een koffiebar te openen. Het was belangrijk om er iets unieks van te maken, om een gat in de markt te vinden en dus besloot ik de koffiebar te combineren met American pancakes: Leo Pancakes.


Waar komt de naam vandaan?

Ik heb Leo geïnterpreteerd als werkwoord, niet als naam. Leonardo Di Caprio is een van mijn favoriete acteurs. Hij heeft in zoveel goede films gespeeld, zoveel goede rollen vertolkt, maar hij had – ondanks vele nominaties – nooit een Oscar gewonnen. Toch heeft hij nooit opgegeven en in 2017 won hij eindelijk een Oscar voor The Revenant, waardoor ze zeggen dat de Oscar Leonardo heeft gewonnen en niet andersom. Daarnaast heb ik op het internet gelezen – ik weet niet of het waar is – dat de Oxford English Dictionary een werkwoord van zijn naam heeft gemaakt, namelijk to leo: veel inspanningen doen en niet opgeven tot je het haalt.


Wat heeft jou het meest geholpen om Nederlands te leren?

Ik heb in 2014 Elien leren kennen, een Vlaams meisje en nu mijn vriendin. Zij heeft me enorm geholpen. Altijd als ik me vergis van lidwoord, gooit ze een pen naar mijn hoofd. (lacht) Veel oefenen en durven te praten. Ik ben heel snel overgeschakeld op het Nederlands, omdat ik wist hoe belangrijk het is om de taal te praten als je hier wilt werken en wonen. Het is de sleutel van alles. Zonder de taal ga je je altijd anders voelen. Het is belangrijk om voor jezelf uit te maken of je hier tijdelijk wilt verblijven of je leven hier wilt opbouwen. In dat laatste geval is het belangrijk om de taal te leren, want door de taal leer je mensen kennen, leer je de cultuur kennen en gaat alles gemakkelijker. En als ze zien dat je moeite doet, gaan mensen dat ook appreciëren.


Welke tips zou je geven aan onze huidige ILT-studenten Nederlands?

Zoals ik al zei, is het belangrijk om de klik te maken en over te schakelen op het Nederlands. Als je de kans niet hebt om thuis Nederlands te spreken, is het belangrijk om veel naar de televisie te kijken en naar de radio te luisteren, omdat je oren op die manier open gaan. Je zal in het begin niet veel begrijpen, maar je hoort het wel. En verder: volhouden, niet opgeven. In het begin zal het moeilijk zijn en zal je veel fouten maken, maar oefening baart kunst


Ken je LEO Pancakes al, de gezelligste pannenkoekenkoffiebar van Leuven? Je kan er terecht voor een heerlijke kop koffie, maar ook voor bagels en - uiteraard - pannenkoeken om je vingers bij af te likken.

Meer info via: https://www.leopancakes.be/

66 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven