banner_definitief.png
  • Célia Kitenge

Van Mexico tot Leuven

Bijgewerkt op: 21 dec 2020

Het is aangeraden dat je niet alleen Nederlands spreekt in klas maar ook buiten het ILT. Een theatercursus is een goede gelegenheid om het Nederlands te oefenen en zich uit te drukken. Gabriela Leguizamo heeft 3 jaar in Leuven gewoond. Ze volgde Nederlandse lessen op verschillende plaatsen en kwam ten slotte aan ILT terecht.


Gabriela is 3 jaar geleden aan het ILT afgestudeerd en ze is door theater gepassioneerd. Hoewel ze heimwee had toen ze naar België kwam, besloot ze de taal voor haar passie te gebruiken. Omdat ze zich herinnert hoe moeilijk het in het begin was om een nieuwe taal te leren en een nieuwe cultuur te leren kennen, is ze begonnen theatercursussen te geven aan anderstaligen met de klemtoon op de taal.


Waarom heb je een cursus Nederlands voor Anderstaligen gevolgd?

Omdat ik in België woon, en ik denk dat het een recht is, zelfs een plicht! En omdat ik met een Belg getrouwd ben, met een Vlaming. Dat zijn de redenen.


Gabriela is iemand die Nederlands heeft gestudeerd en die met alle emoties en met alle ervaringen probeert andere mensen te helpen. - Annemie Decavele, docente NT2

Wat is je moedertaal en waar kom je vandaan?

Mijn moedertaal is Spaans en ik kom uit Mexico.


Wat vind je van de docenten aan het ILT? En wat denk je van de cursus in algemeen: de structuur, de gebruikte methode?

Het zijn heel goede docenten: ze zijn gepassioneerd door hun lessen. De structuur en de methode zijn heel goed.


Wie was je lievelingsdocent? Waarom?

Ik heb geen lievelingsdocent. Ze waren allemaal heel vriendelijk tegen mij. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid.


Wat is je beste herinnering aan het ILT?

Ik heb hier mijn beste vriendin leren kennen. Ze is nog altijd mijn beste vriendin. Ze is nu zwanger. Dat is mijn beste herinnering.


Gebruik je nog Nederlands: thuis, op het werk…?

Ik spreek dagelijks Nederlands: thuis natuurlijk, want ik mag geen Engels meer met mijn man spreken. Ik geef ook les in het Nederlands en ik luister naar de radio in het Nederlands.


Wat vind je van Leuven?

Leuven is voor mij mijn thuis. Hier heb ik een verkorte bachelor drama en een specialisatieopleiding gevolgd. Hier heb ik veel mensen leren kennen. Ik voel me thuis: ik kan hier rondlopen zonder probleem. Leuven is voor mij geen stad maar een dorp. Ik voel me hier veilig.


Vertel me meer over uw theaterproject. Sinds wanneer bent u ermee begonnen en wat is de doelstelling van dit project? Is het theater in het Nederlands?

Ik ben een actrice van beroep. Ik heb in Mexico drama gestudeerd en ik denk dat ik zo geboren ben, ik zou niets anders kunnen doen. Ik speel heel graag als actrice maar ik leer ook heel graag. Toen ik in België aankwam, was het in het begin heel moeilijk voor mij om een taal te leren en om mijn leven te veranderen. Het was totaal anders dan

in Mexico. Maar door mijn passie, theater, kon ik goed omgaan met de integratie. In het Lemmensinstituut heb ik veel mensen leren kennen en mijn man heeft me ooit gezegd: ‘Je mόét niet werken, maar het is misschien nodig voor jezelf. Als jij gelukkig bent, is het goed voor beiden.’ Daarna heb ik besloten met mijn studies verder te gaan als actrice. Ik denk dat de beste beslissing is die ik heb genomen. Nu wil ik wat ik heb geleerd delen met mijn leerlingen, maar ook de taal. De taal is niet voor iedereen gemakkelijk en ik zou de studenten graag helpen om de taal te begrijpen en te beheersen door een dramatechniek, want voor mij was het een manier om de taal te beheersen.

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven