banner_definitief.png
  • krant2ilt

VAN NIVEAU 1 TOT BACHELOR: HET TALENJAAR DOOR DE OGEN VAN OUD-STUDENTEN

Bijgewerkt: 21 dec 2020

Elk jaar volgen er verschillende studenten een talenjaar aan het ILT. Een jaar lang studeren ze intensief Nederlands als voorbereiding op een Nederlandstalige opleiding. Hoe ervaren deze studenten hun tijd aan het ILT en hoe gaat het nu met hen? Wij spraken met Rafael, Rawan en Fadi, drie oud-studenten van het ILT.

Wanneer ben je aan het ILT afgestudeerd?

Rawan: Ik ben in de zomercursus van 2018 aan het ILT begonnen als taaljaarstudent en ik heb mijn ITNA in juni 2019 gehaald. Het was één van de meeste fenomenale jaren van mijn leven omdat het zoveel nieuwe ervaringen meegebracht had. Mijn traject ging niet enkel om Nederlands leren. Het ging meer om een prachtige reis door alle culturen, zou ik zeggen. Ik was toen 17 jaar oud en wat ik meegemaakt heb aan het ILT, had een significante impact op mijn persoonlijkheid. Ik heb niet alleen Nederlands geleerd, maar ik heb ook geleerd hoe ik met mensen van overal moet omgaan. Ook al waren het mensen van andere culturen of van andere leeftijden, toch heeft het ILT het gevoel gegeven dat wij allemaal gelijk waren omdat wij allemaal een gemeenschappelijk doel hadden en dat is wat ik het leukste vond.

Rafael: Ik ben in augustus 2016 aan het ILT begonnen en in april 2017 heb ik mijn ITNA-examen afgelegd en ben ik aan het ILT afgestudeerd. In juli heb ik het toelatingsexamen voor (tand)arts afgelegd en was ook daarvoor geslaagd. Eind september 2017 ben ik met mijn bachelor in de geneeskunde begonnen aan de KU Leuven. Nu heb ik net mijn laatste examens afgelegd en kan ik in september aan de Master beginnen.

Fadi: Ik heb begin van 2019 mijn ITNA behaald.


Aan welke studie ben je begonnen na het ILT?

Rawan: Nadat ik mijn ITNA behaald heb, ben ik aan de KU Leuven biomedische wetenschappen beginnen studeren. Rafael: Na het ILT ben ik begonnen aan een bachelor in de geneeskunde aan de KU Leuven.

Fadi: Ik ben na het ILT gestart met een bachelor in biomedische wetenschappen, ook aan de KU Leuven.


Heb je het gevoel dat je na het ILT genoeg Nederlands beheerste om aan je studies te beginnen?

Rawan: In het begin was ik wat bang onvoldoende taalkennis te hebben om met mijn studies te kunnen beginnen, maar naargelang er meer tijd voorbijging, voelde ik steeds meer zelfvertrouwen. Het beheersen van een vreemde taal is een uitdaging en dat verbetert enkel als je de taal zoveel mogelijk in jouw dagelijks leven probeert toe te passen. Het komt niet direct, maar je maakt redelijk snel vooruitgang.

Rafael: Zonder twijfel heeft het ILT een onontbeerlijke rol gespeeld in mijn studies. Nooit was ik zo ver geraakt zonder de kennis die ik daar heb verworven. Ik ben aan mijn studies begonnen met een B2-niveau en heb altijd het gevoel gehad dat het genoeg was om het jaar succesvol af te sluiten. Soms had ik een paar moeilijkheden met teksten van vakken zoals wijsbegeerte of antropologie, aangezien ze vaak heel literair opgesteld zijn. Bij alle andere vakken heb ik nooit een gebrek aan taalvaardigheid gevoeld. Het eerste semester was natuurlijk heel zwaar, maar naarmate de tijd vordert, is het zo dat je taalvaardigheden ook vrij snel groeien. Het dagelijkse contact met Vlamingen van verschillende delen van België heeft mij ook heel veel geleerd.

Fadi: Ja absoluut, voor mij was het voldoende om te kunnen beginnen. Alleen de medische en wetenschappelijke termen.


Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens je studies? Rawan: Persoonlijk vond ik het uitdagend om het juiste tempo onder de knie te krijgen. Enerzijds duurt het een tijdje om aan het systeem van het hoger onderwijs te wennen, vooral als je anderstalig bent. Anderzijds zal je zeker een verschil voelen tegen het tweede semester. Alles wordt veel vlotter wanneer je bekend raakt met het systeem. Het vereist inderdaad veel hard werk maar als je jouw passie aan het volgen bent, dan worstel je veel minder vaak met de taal.

Rafael: Ik had een uitermate moeilijk te bereiken doel en doorstond veel angsten, maar liet me niet domineren door negatieve gedachten, noch door mensen die dachten dat ik het nooit zou halen. Mijn wil om in België te studeren was ingegeven door het uitstekende hoger onderwijs waarmee de Braziliaanse universiteiten niet konden concurreren. Ik heb me vooral daarop gefocust. Er waren veel uitdagingen, maar volgens mij was het toelatingsexamen een van de grootste. Mijn eerste semester aan de faculteit Geneeskunde was ook zeker niet gemakkelijk. In het begin kon ik moeilijk inschatten hoeveel er van mij verwacht werd. Alles was nieuw en ik was nog volop bezig om mensen te leren kennen, maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht.

Fadi: Ik moest in het begin wat wennen aan het systeem van de KU Leuven en ook aan de taal zelf.


Wat had je graag nog op het ILT geleerd voordat je aan je studies begon?

Rawan: Een van de belangrijkste vaardigheden die ik aan het ILT geleerd heb, was om nooit bang van de taal te zijn. Ook als je wat foutjes met de taal maakt tijdens het proces, is het niet zo erg, zolang je jezelf kunt uitdrukken. De enige manier om de taal juist te leren is door jouw fouten te herkennen en die zelf te verbeteren. Niet durven daarentegen zorgt ervoor dat je nergens geraakt.

Rafael: Mijn doelen waren voor mezelf in het begin nog niet echt begrensd. Geneeskunde studeren in een compleet andere taal die ik van nul heb moeten leren, leek mij toen soms vrij ver van de realiteit. Als ik een student die ooit hetzelfde traject had gevolgd, had kunnen spreken, zou dat zonder twijfel heel motiverend zijn geweest. Ik weet dat niet alle studenten zich beschikbaar stellen en dat jullie hun privacy moeten respecteren, maar daarom sta ik wel open voor studenten die graag geneeskunde of iets anders zouden willen studeren, om ze eventueel doorheen het proces te gidsen.


Wat is je mooiste herinnering aan je tijd op het ILT?

Rawan: Toen Jolien, Vika de medestudenten en ik samenkwamen om over ideeën voor de KraNT2 te brainstormen. Ik vond het heel tof om al die leuke ideeën te horen en ik heb veel van hun creativiteit geleerd.


Rafael: Een van de mooiste herinneringen was toen we met zijn allen naar Antwerpen gegaan zijn tijdens de zomercursus. Het was een heel speciaal en beslissend moment voor mij, aangezien alles nog bijzonder nieuw was. De lessen hebben mij heel erg gemotiveerd en waren precies dé brandstof dat ik nodig had om aan de slag te gaan. Het begin was natuurlijk moeilijk, wat mij toen ook liet beseffen dat vastberadenheid een cruciale rol in het proces zou spelen.

Fadi: Eigenlijk was alles superleuk en ik voelde me er heel erg thuis.


Heb je nog contact met andere studenten die je op het ILT hebt leren kennen?

Rawan: Ja, ik heb echt veel mensen op het ILT leren kennen en ik heb nog nauw contact met vier studenten. Zij volgen allemaal andere richtingen, maar wij zijn heel goede vrienden geworden en wij spreken nog altijd vaak af.

Rafael: Ja, ik spreek soms nog af met twee andere oud-studenten. Met hen gaat het ook heel goed.

Fadi: Ja, ook ik heb nog contact met een paar medestudenten.


Welke tip zou je graag geven aan de huidige studenten van het ILT?

Rawan: Om de taal echt te beheersen, moet je hem niet enkel via de cursus leren. Je moet het Nederlands zoveel mogelijk buiten de les gebruiken. Probeer de taal zoveel mogelijk in je dagelijkse leven toe te passen. Doe wat je graag doet, maar in het Nederlands om het proces toffer te maken. Als je graag naar series kijkt, dan kan je boeiende series in het Nederlands bekijken. Hoe plezanter je het maakt, hoe sneller je zal vooruitgaan. Maar de belangrijkste tip is: geniet van jouw tijd aan het ILT, omdat een taaljaar de fijnste tijd van jouw studentenleven is.

Rafael: Laat je niet ontmoedigen door de moeilijkheden waarmee je ooit geconfronteerd zal worden. De afstand tussen je dromen en de realiteit zijn maar een kwestie van veerkracht en vastberadenheid. Bij elk proces zijn fouten een belangrijke, vaak nodige stap, die bijdragen tot het leren en evolueren. Geen enkel succesverhaal is ooit een succes geweest zonder hard werk. Onontbeerlijk is dat je in jezelf blijft geloven, aangezien er niet zoiets als onbereikbare dromen bestaan.

Zorg er ten slotte ook voor dat je openstaat om de anderen eveneens te steunen. Een van de mooiste spreuken die ik ken en hier van toepassing vindt, luidt: 'If you want to go fast , go alone. If you want to go far, go together.’

Fadi: De lessen volgen, kranten lezen, naar het nieuws luisteren, met Vlamingen praten, de tips van de docenten volgen... Succes ermee!


Auteurs: Rawan Krayem, Fadi Mousselli en Rafael Zag

58 keer bekeken0 reacties