top of page
banner_definitief.png
  • Valentina Beneit Solano

'Eigenlijk studeer ik Nederlands'

Als ik dat zeg, krijg ik verschillende reacties zoals 'Wablieft?', 'Cool!', 'Kan je me begrijpen?', 'Als studie?', 'Waarom?' en in het algemeen: verwarde gezichten. Dan leg ik mijn motivaties uit: om in het buitenland te gaan studeren, onafhankelijker worden, redenen waarom ik sociologie leuk vind ... Daarna komt er een vraag die ik liever zou negeren: 'En vind je het leuk?'


Spaans deelt weinig met Nederlands. Het is dus natuurlijk moeilijk om de grammatica te begrijpen en lange woordenschatlijsten te onthouden. Aan de andere kant ben ik er wel trots op als ik een conversatie of reclame kan begrijpen. Ik weet dat als ik meer studeer, ik verder en sneller kan leren, maar elke dag alleen maar Nederlands leren wordt vermoeiend. Vandaar dat ik het aangenamer probeer te maken.


Ik luister graag naar muziek. Op die manier kan ik nieuwe woorden onthouden. En als ik meer Vlaamse liedjes ken, kan ik een conversatie met Belgen starten en zo blijf ik Nederlands oefenen. Ik geniet ook enorm van podcasts! Tot nu heb ik meer dan 90 punten op mijn luisterexamen gescoord en misschien zou ik het, als ik meer las, zeker nog beter doen. We mogen niet vergeten dat iedereen plezier in bepaalde activiteiten vindt.


Stel je voor dat je van koken houdt: je hoeft maar een recept op Youtube te zoeken om lekker te eten terwijl je je Nederlands verbetert. Je hebt maar een beetje creativiteit nodig!

Als je een taal leert, ontdek je mooie woorden zoals pintjes, schemering, liefhebber... en dat wil ik niet missen in het Nederlands!

 

Valentina schreef deze tekst toen ze vorig jaar als talenjaarstudent Nederlands aan het ILT studeerde. Nu is ze studente sociologie aan de KU Leuven.

141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wereldtaal

bottom of page