top of page
banner_definitief.png
  • Ines Blagovic Nyanama

In het buitenland wonen: is het het waard?

Bijgewerkt op: 4 jan. 2021

Veel mensen vinden het idee om andere landen te verkennen, nieuwe talen te leren en culturen te ontdekken opwindend. Sommigen zijn tevreden met een kort vakantiebezoek, terwijl anderen dromen langer te blijven, misschien zelfs voor altijd. Ik was een van hen die het idee om in het buitenland te wonen erg opwindend vond. Naarmate de tijd in het nieuwe land vordert begin je veel veranderingen op te merken in jezelf en om je heen. Dit artikel probeert ze te bespreken, zowel de goede als de slechte.


Hoewel in een ander land wonen meestal een verrijkende ervaring is, zijn er heeft het ook uitdagingen. (Heggertveit-Aoudia, 2011). Migratie is altijd al in de geschiedenis aanwezig geweest. Als vandaag alle mensen die buiten de grenzen van hun eigen land leven konden geteld worden, zouden ze waarschijnlijk een van de grootste landen ter wereld kunnen vormen. Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal en de reden dat hij hier en nu is beland. Sommigen gingen op zoek naar een job, sommigen zijn naar hier gekomen voor de liefde, anderen kwamen voor beter weer (dit is waarschijnlijk niet het geval voor België). We moesten allemaal, of altijd, door het proces gaan van het wennen aan de nieuwe omgeving. Bewegen brengt positieve en iets minder positieve (en ook negatieve) gevolgen met zich mee.


Dus hoe maak je er het beste van? Hoe om te gaan met je emoties? Wat zijn de voor- en nadelen? We zullen proberen het proces vanuit een psychologisch oogpunt te bekijken.


Wonen in het buitenland heeft zowel mooie momenten als uitdagingen. Hoewel het spannend kan zijn, kan het ook een moeilijke ervaring zijn op zowel praktisch als emotioneel niveau (Heggertveit-Aoudia, 2011). Van alle veranderingen die een mens tijdens zijn leven moet ondergaan, zijn er maar weinige die zo ingrijpend en complex zijn als die, die tijdens migratie plaatsvinden. Wanneer je emigreert, verandert alles wat je omringt. Migratie is een psychosociaal proces van verlies en verandering, dat gepaard gaat met gevoelens van verdriet en verlies. Het verdriet is een gevolg van het verlies van familie en vrienden, taal, cultuur, vaderland, mogelijk verlies van status en verlies van contact

met je etnische groep (Carta, Bernal, Hardoy, Haro-Abad, 2005).


Zoals gezegd kan wonen in een ander land dus heel moeilijk zijn, maar het kan ook een echt avontuur zijn en tonnen voordelen hebben. Door een nieuwe taal te leren en een nieuwe cultuur te ervaren, zul je de geschiedenis, waarden en gebruiken van dat land waarderen. Ontmoetingen en vriendschappen met verschillende soorten mensen zullen je horizon verbreden en je leven voor altijd veranderen. Terug in je geboortestad bestond je sociale kring uit je vrienden van school of universiteit, collega's en mensen die je al heel lang kent. Wonen in het buitenland geeft je de kans om interessante mensen te ontmoeten met verschillende achtergronden. Het vormen van nieuwe en zinvolle vriendschappen wordt een tweede natuur als je in een nieuw land woont.


Je wint niet alleen in je persoonlijke leven, maar ook op het carrièrefront . Je krijgt een volledig nieuw perspectief van hoe mensen omgaan met werksituaties en wennen aan de bedrijfscultuur of beroepsethiek in uw nieuwe land. De ervaring die is opgedaan in een nieuw land kan wonderen doen voor je carrière.


Het belangrijkste is om te communiceren. Waarschijnlijk is het belangrijkste ongemak in een nieuw land het gebrek aan het vermogen om effectief te communiceren. Niet kunnen communiceren kan leiden tot een sterk gevoel van isolatie en frustratie. Dat is precies waarom het leren van de taal een van de beste tips is om je gemakkelijk aan te passen. Het is ook erg belangrijk om te proberen de situatie en hoe je je voelt te delen met mensen die je vertrouwt. Zorg ervoor dat je praat met mensen die positief en constructief zijn en je beter kunnen laten voelen. Daarna is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om met je emoties om te gaan. Wanneer we met al deze negatieve gevoelens te maken hebben, is het gemakkelijk om alle positieve dingen die deze stap heeft gebracht te vergeten. Het kan helpen om alle positieve dingen op te schrijven en ze af en toe te lezen om jezelf te herinneren aan de positieve aspecten van je nieuwe leven in een nieuw land.


Houd er bovendien rekening mee dat je na verloop van tijd leert om je aan te passen aan de nieuwe omgeving. Als dat gebeurt, zul je manieren van leven gaan zien die er beter uitzien dan waar je vandaan kwam. Je kunt zelfs beginnen met het overnemen van een aantal gewoonten van onze gastlocatie en uiteindelijk de schoonheid en kansen die ons omringen gaan opmerken. Leven in een ander land kan je veranderen en laat je de dingen vanuit een geheel nieuw perspectief bekijken (Heggertveit-Aoudia, 2011).


Om enkele geweldige tips samen te vatten:

  • Blijf de taal leren, dan kan je volledig genieten van je nieuwe land!

  • Zoek contact, praat met mensen.

  • Leer je gastland kennen door veel te lezen en met mensen te praten.

  • Raak vertrouwd met de culturele normen en regels.

  • Neem jezelf niet te serieus. Je leert van 'fouten'.

  • Verken het land, reis en neem deel aan nieuwe activiteiten.

  • Stel realistische verwachtingen; een aanpassing kost tijd.

  • Last, but not least: ruik, proef en geniet!

 

Bronnen:

  • Carta M.G., Bernal M., Hardoy M.C., and Haro-Abad J.M. (2005). Migration and mental health in Europe (the state of the mental health in Europe working group: appendix 1). Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health, 1 (13).

  • Sunniva Heggertveit-Aoudia (2011). Culture shock – the impact on mental health. Opgehaald van: http://diversity-and-cross-culture.com/?p=80.

165 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page