banner_definitief.png
  • Célia Kitenge

Een loopbaan aan het ILT: het beroep van docent

Bijgewerkt op: jan 6

Je moet Nederlands leren. Je hebt een basis, maar je wilt je Nederlands verbeteren. Je bent anderstalig en wilt studeren in het Nederlands aan de universiteit? Annemie Decavele, docent Nederlands aan het ILT, zag gedurende verschillende jaren verschillende cursisten en hielp veel anderstaligen Nederlands te spreken.Wanneer ben je begonnen Nederlands voor Anderstaligen te doceren?

Ik ben hier ongeveer 20 jaar geleden beginnen lesgeven. Ik ben begonnen met deze job in combinatie met een andere job: lesgeven in Brussel. Maar toen hier meer en meer cursussen kwamen, kon ik meer en meer aan het ILT werken. Dus voilà.


Waarom heb je ervoor gekozen om te doceren?

Omdat ik het heel boeiend vind om mijn moedertaal aan andere mensen uit te leggen en over te brengen. En omdat ik het leuk vind om ook over een stuk van mijn cultuur te vertellen en dan te begrijpen hoe andere mensen het Nederlands en mijn cultuur bekijken. Ik vind het heel boeiend om te zien dat er een taal en een nieuwe wereld opent zowel voor mij als voor anderen.


Worden cursisten echt vloeiend als ze niveau 6 bereiken?

Ja, absoluut. Heel vloeiend, Dat hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel contact je hebt met Vlamingen. Hoe meer contact je hebt en hoe meer Nederlands je spreekt, hoe gemakkelijker je vloeiend wordt. Dat kan absoluut en veel hangt ervan af hoe vaak je het gebruikt. Ik denk dat met alles zo is: oefening baart kunst en dat is ook zo het bij het spreken en vloeiendheid in het Nederlands.


Waar komen de meeste cursisten vandaan? Zijn er ook Belgen die deze cursus volgen?

Absoluut. Er zijn ook Belgen, namelijk mensen uit Wallonië of uit Brussel, die hun Nederlands willen verbeteren. Heel vaak hebben we ook rechtenstudenten die advocaat willen worden en die in de 2 talen willen kunnen pleiten. Om een job te vinden hier in België, is het ook altijd interessant om de 2 talen te kennen. De nationaliteiten hangen ook samen met wat er gebeurt in de wereld: als er crisissen zijn in landen – bijvoorbeeld een politieke crisis, een oorlog of een economische crisis – dan zie we dat aan het publiek van het ILT. De studenten die komen zijn eigenlijk een beetje de spiegel van de wereld of wat er gebeurt in de wereld. We hebben hier 90 of zelfs meer dan 90 verschillende nationaliteiten.


Hoe meer contact je hebt en hoe meer Nederlands je spreekt, hoe gemakkelijker je vloeiend wordt.

Wat is het doel van de cursisten die een cursus Nederlands voor Anderstaligen volgen?

Het doel is heel verschillend. Hier in onze klas heb je bijvoorbeeld ook 2 professoren: zij moeten niveau B2 behalen om vastbenoemd te kunnen zijn aan de KU Leuven. Sommigen leren het omdat ze verliefd geworden zijn op iemand die de taal spreekt, sommigen doen het om een job te vinden omdat het gemakkelijker is als je tweetalig bent, sommigen volgen het om dan te kunnen studeren in het Nederlands aan de universiteit. Er zijn dus verschillende redenen waarom mensen het doen.


Komen alle docenten Nederlands uit Leuven?

Nee. Ik ben zelf bijvoorbeeld geboren in Brugge, ik heb altijd gewoond in de provincie Antwerpen en ben ook daar naar school gegaan. Door mijn studies ben ik naar Leuven gekomen, maar ik heb ook lang gewerkt in Brussel. Hier komen mijn collega’s uit heel België. Wel uit Vlaanderen, maar de meesten komen niet

uit Leuven.


Het contact met verschillende culturen en mensen is het grootste cadeau dat ik heb kunnen hebben in mijn leven.

Wat is het voordeel van Nederlands voor Anderstaligen doceren? Zijn er nadelen?

Het voordeel is dat je mensen hebt die ook ongelooflijk sympathiek zijn. Het zijn allemaal mensen die ervoor gekozen hebben om Nederlands te leren. Het is een zalig publiek en een geweldige sfeer. Wat ik het grootste voordeel vind zijn alle vragen die je krijgt: over mijn taal maar ook mijn cultuur, waardoor de dingen die ik vroeger als normaal en evident zag, nu niet meer als normaal en evident zie. Ik heb al heel veel geleerd van andere culturen en mensen die op een andere manier naar de wereld kijken. In het begin vroegen studenten me bijvoorbeeld vaak waarom wij oude mensen aan de rand van de maatschappij zetten, waarom ze niet gewoon in onze huizen wonen, waarom je maar een paar maanden thuisblijft als je bevallen bent en waarom je geen 1, 2 of 3 jaar voor je kleine kind zorgt? Allemaal dingen die voor mij zo vanzelfsprekend waren in mijn wereldje zijn nu allemaal niet meer vanzelfsprekend en doen mij nadenken over wie ik ben. Dus ik vind dat het contact met verschillende culturen en mensen het grootste cadeau is dat ik heb kunnen krijgen in mijn leven. Ik zie totaal geen nadelen, alleen maar ongelooflijk veel voordelen op menselijk vlak.


Kan je een succesverhaal van vorige cursisten vertellen?

Ja absoluut, er zijn er heel veel. Een oud-student van me, Moussa Yattara, is nu bijna CEO van Stella Artois. Hij was ook een geweldige student. We hebben ook een student die in de journalistiek zit en verschillende studenten die aan de universiteit studeren in het Nederlands. Dus er bestaan veel succesverhalen.

38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven